NO

BYTTE JOBB?

Hva bør du tenke på før du bytter jobb?

Funderer du på om du kanskje ikke er på helt riktig hylle i livet? Har du kjent på lysten til å bytte bransje og gjøre noe helt annet? Er du usikker på fremtiden?

Da bør du gjøre en grundig vurdering av dagens situasjon. Men før du begir deg ut på søken etter den perfekte jobben for deg, bør du først spørre deg selv; Er du sikker på at du vil bytte, og hva er det du egentlig har lyst til å gjøre?

Vi vet. Det kan være et stort og vanskelig spørsmål å svare på. Men prøv å gå inn i deg selv. Kjenn på de store spørsmålene. Hva brenner du for? Hva interesserer deg? Hva engasjerer deg? Svarene kan gi deg en formening om hvilken retning du bør undersøke nærmere.


Ok, så jeg har funnet ut hva jeg vil... Hva nå?
Når du først har landet hva du har lyst til å jobbe med, er det viktig at du ser etter en rolle som passer deg og dine egenskaper. Med dette mener vi ikke nødvendigvis hvilke stillinger du har hatt, eller hvilke kurs du har tatt. Det vi er opptatt av er hva du kan tilføre stillingen du ønsker deg. Hva er du god på? Hva er din såkalte x-faktor?

Vi tror nemlig at drømmejobben er en jobb der du virkelig kan utmerke deg, og utgjøre en forskjell. En jobb der dine personlige interesser spiller en viktig rolle.

Kanskje jobber du i dag i butikk, men er rå på gaming. Kan en teknologisk karriere være noe for deg? Kanskje jobber du i dag på kontor, men er sterk som en okse. Kan kanskje fysiske stillinger være noe for deg? Kanskje jobber du i dag som prosjektleder i finans, men er kreativ til fingertuppene. Kan det kanskje være spennende å bytte fra finans til reklame?

Med engasjement kommer de gode ideene, og vi kan ikke understreke nok hvor viktig det er at du trives personlig. For trives du med det du gjør, så blir du fort også rå på det du jobber med.

Hvor finner jeg den perfekte jobben for meg?
Vi anbefaler at du sonderer jobbmarkedet, og sjekker flere jobbsider. Finn og NAV har en rekke utlyste stillinger, men på langt nær alle. Sjekk med rekrutterings og bemanningsbyråer (casually namedropping www.toptemp.no;), sjekk direkte på nettsidene til firmaer du beundrer eller forhør deg i eget nettverk.

Er du usikker på hva du skal søke etter kan du bruke dine allerede kartlagte egenskaper til å søke. Bruk egne styrker og kompetanseområder i søkefelter, og ikke begrens deg til bransjer eller stillinger. La egenskapene dine styre deg i riktig retning. Kanskje åpner det seg muligheter på helt andre arenaer enn du hadde sett for deg?

Det er dessverre ikke alltid slik at du finner drømmejobben under «ledige stillinger». Det kan jo tenkes at mulighetene allerede finnes på eksisterende arbeidsplass. For å få nyss i dette er det viktig at du formidler dine ønsker og ambisjoner til ledere på din arbeidsplass. Spør gjerne sjefen din om dere kan snakke om utviklingsmuligheter og forklar hvorfor du kan tenke deg å bytte arbeidsområde eller arbeidsoppgaver.

Det samme gjelder for stillinger som enten ikke er utlyst eller ikke enda eksisterer. Vi anbefaler å ta opp telefonen og ringe bedrifter eller rekrutteringsbyråer (#host Toptemp #host kremt) for å høre hvilke muligheter som finnes. Kanskje har de drømmejobben din liggende på pulten sin?

I bunn og grunn handler det om noe så enkelt som å være proaktiv. Ikke vent på sjansen, TA sjansen før den går fra deg!

Jeg oppfyller ikke kravene
Det er lett å bli usikker når man leser krav som står beskrevet i stillingsannonsene. Er det vits å søke om man ikke oppfyller kriteriene? Vi er ikke i tvil, og gir deg et rungende høyt;

JA!

For det handler ikke bare om å møte deres krav, men å vise frem hva du kan. Og vet du? Du kan faktisk argumentere deg inn til intervju, selv om profilen din ikke er det de søker etter.

Det viktige er å finne din unike innsalgsvinkel og fremsnakke deg selv. Fortell dem hva du kan bidra med og hvordan ditt inntog i deres bedrift kan bidra til økt omsetning, økt synlighet eller bedre kontroll. For å få til dette er det elementært at du har selvinnsikt og vet hva dine styrker er, og hvordan du kan konvertere dette til verdier for bedriften.

Kan du tilføre noe de kanskje ikke selv hadde tenkt på, eller har du et fortrinn andre søkere antagelig ikke har? Hvis svaret er ja, er det viktig at du kan underbygg påstanden med konkrete eksempler, gjerne med hva du har utrettet, hvilket ansvarsområde du har hatt eller annet som er relevant for stillingen.

Ikke minst er det viktig at du gjør research og innsiktsarbeid. Finn ut hva din fremtidige arbeidsgiver er opptatt av, hvilke verdier de har, hvordan kulturen er og hvordan du passer inn i deres bedriftsprofil, både faglig og sosialt.

For det koker til syvende og sist ned til at du uten relevant bakgrunn må argumentere enda hardere for at nettopp du skal få jobben. #nopressure

Hvordan skal jeg overbevise dem?
Å få frem engasjement og drivkraft er en klar fordel når du skal argumentere for din nye karriere. Vær bevisst din egen verdi, og som nevnt over; hva du kan tilføre stillingen du søker.

Gode presentasjonsevner, kurs og verv er positive fortrinn du med fordel kan trekke frem. Har du jobbet ved siden av studiene? Well done! Det viser at du klarer flere ting på en gang og jobber hardt for å nå målene du setter deg. Har du jobbet med ulike verv? Kudos! Det gir indikasjon på at du er engasjert og samfunnsbevisst. Har du vært i kontakt med eller jobbet gjennom et vikarbyrå? Top(temp) notch! Det viser at du er awesome.

Tenk over hvordan du kan skille deg ut både i søknadstekst og i intervju, på en god måte. Trekk frem dine sterke sider, og vis dine faglige muskler. Men slapp helt av; du trenger ikke dra frem superhelt-drakta helt enda. Det holder nemlig å være deg selv. True story!

Utover det finnes det dessverre ingen fasit på hvordan du lander drømmejobben. Det er ikke fordi det ikke lar seg gjøre, men fordi alle er forskjellige. (#newsflash #breakingnews) Men det er jo det som er bra, ikke sant? Om du skal klare å skille deg ut, så må det unektelig være fordi DU er unik.

Men, hva om de sier nei?

... Hva om de sier ja?

Les mer fra jobbguiden

Hvordan skrive en god CV?

Det finnes ingen fasit på hvordan en CV skal se ut, men man bør likevel påse at man har med de mest essensielle elementene, som arbeidserfaring, utdannelse og personlig informasjon. Samtidig er det viktig å fremheve de små detaljene, som gjør at nettopp din CV skiller seg ut i søknadsbunken.

Les mer

Intervjuspørsmål du kan forberede deg med

Skal du i jobbintervju, got the shakes og lurer på hva i all verden du kan få spørsmål om? Vi har samlet et knippe vanlige spørsmål til deg, så du kan gjøre deg opp noen tanker og refleksjoner i forkant av intervjuet.

Les mer

Jobbintervjuet

Du har garantert kjent på den kriblende følelsen før du skal inn i et jobbintervju. Med nerver i spenn og iver i panna funderer du kanskje på hvordan du skal opptre i intervjuet.

Les mer

Slik skriver du en bra søknad!

Du har skrevet og sendt ut en rekke søknadsbrev. Du har adressert kvalifikasjoner, skrevet om dine styrker og fremhevet din faglige kompetanse. Du har lesbar font og fet overskrift. Det burde være en smal sak å komme seg til intervju, tenker du. Men likevel kommer avslagene på løpende bånd.

Les mer

Bakgrunnssjekk på sosiale medier?

Ikke glem å sjekk ut ditt digitale fotavtrykk før du trykker "send" på søknadsknappen. Alle seriøse arbeidsgivere "googler" deg. Les Guro's fem hotte tips til hvordan du bør opptre på sosiale medier.

Les mer

Hvordan lande drømmejobben!

Har du noen gang fundert på om du kanskje ikke er på helt riktig hylle i livet? Da er det kanskje på tide å bytte jobb! Vi gir deg gode tips og råd.

Les mer